Blog Layout

Goed ademen geeft meer energie en veerkracht

Katrien Geeraerts • okt. 24, 2023

WAT IS VERKEERD ADEMEN?

Ademen, iets wat we allemaal doen zonder er bij stil te staan. Het is een automatisch proces dat ons lichaam in staat stelt om zuurstof binnen te krijgen en koolstofdioxide af te geven. Maar wist je dat de manier waarop je ademt van invloed kan zijn op je gezondheid? Verkeerd ademen kan namelijk slechte gevolgen hebben voor je lichaam.

Allereerst is het belangrijk om te
begrijpen wat verkeerd ademen precies inhoudt. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze niet op de juiste manier ademen. Verkeerd ademen betekent dat je oppervlakkig ademt, met je borst in plaats van met je buik of dat je te diepe ademteugen neemt.

Dit kan verschillende negatieve effecten hebben op je lichaam. Ten eerste kan verkeerd ademen leiden tot een verhoogd stressniveau. Diepe en langzame ademhalingen activeren het parasympatische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor rust en ontspanning. Oppervlakkige ademhaling daarentegen activeert het sympathische zenuwstelsel, dat geassocieerd wordt met stress en spanning. Door verkeerd te ademen, blijft ons lichaam constant in een staat van stress, wat kan resulteren in vermoeidheid, angst en een verminderd immuunsysteem.

Daarnaast kan verkeerd ademen ook invloed hebben op onze
houding en spieren. Wanneer we oppervlakkig ademen, gebruiken we voornamelijk onze borst- en schouderspieren. Dit kan leiden tot gespannen spieren, nek- en rugpijn en een slechte houding. Tevens kan het gebrek aan zuurstof door verkeerd ademen leiden tot verminderde energieproductie in de cellen, waardoor we ons sneller moe en lusteloos voelen.

Een ander nadelig gevolg van verkeerd ademen is dat het onze
slaapkwaliteit kan beïnvloeden. Door fout te ademen tijdens de slaap kan de zuurstofvoorziening in ons lichaam verminderd worden, wat kan leiden tot snurken, slaapapneu en een onrustige slaap. Een slechte nachtrust kan op zijn beurt weer invloed hebben op ons energieniveau, stemming en algehele gezondheid.

Gelukkig zijn er methoden beschikbaar om onze ademhaling te verbeteren, met name door middel van ademhalingsoefeningen. Door regelmatig deze oefeningen te beoefenen, zal niet alleen je ademhaling verbeteren, maar zul je ook merken dat je stressniveau daalt en je spieren ontspannen.


Wil je graag diepgaand inzicht verwerven over de impact van je ademhaling op je lichaam? Dan raad ik je sterk aan om deel te nemen aan onze online training over hyperventilatie. Tijdens deze training zul je uitgebreide kennis opdoen en praktische tools aangereikt krijgen om jouw ademhaling optimaal te benutten.


Meer info kan je vinden via deze link : https://www.blijvenademen.be/hyperventilatie


door indira 29 apr., 2024
Bio = leven, feedback = terugkoppeling van info, gemeten via apparatuur. Bij biofeedback wordt een sensor aangesloten op een oorlel of vinger. Wij meten de hartritmevariabiliteit (HVR), de verschillende tijden tussen de polsslagen, en werken dus met cardiofeedback.
door katrien.geeraerts 24 apr., 2024
Een webinar met Jefta Vriend van Pebbles
wat is een moonbird
door katrien.geeraerts 17 apr., 2024
Moonbird is een biofeedbacktoestel ontworpen om de kracht van ritmische ademhaling te benutten, een concept dat steeds meer wetenschappelijke erkenning krijgt.
Meer posts
Share by: